Wat niemand je vertelt over ict in de zorg…

“Het is nu aan ons zorgverleners zelf. Blijven we deze lijn lijdzaam volgen? Of nemen we zelf initiatief? Want er is een andere kant.” Benieuwd waarop Michel van de Beek doelt in zijn column over zorgtechnologie? Lees hieronder een aantal passages uit het stuk van de ervaringsdeskundige en expert digitalisering en menselijke zorg van HealthVisionars.

“De opkomst van ict ging hand in met en versterkte een steeds dominanter geloof in een beheersbaarheidsmythe en product-denken. Het idee dat je alles kunt vangen in producten en systemen en als je maar voldoende informatie in die systemen – die de realiteit op de voet zouden kunnen volgen, quod non – hebt, alles voorspelbaar, planbaar en controleerbaar wordt. En zo goedkoper en efficiënter.”

Datatypist

“Samen met een opkomende focus op kosten heeft het geleid tot de huidige situatie. Richtlijnen, standaarden, instructies en protocollen beschrijven hoe het moet worden uitgevoerd. Systemen dwingen af en zorgverleners moeten elke handeling, elke waarneming in systemen vastleggen en verantwoorden. Registreren en administreren kost inmiddels evenveel tijd als zorg zelf. Tijd en ruimte voor patiënten worden steeds meer beperkt. Zorgverleners worden datatypist met als opdracht de datahonger van systemen te stillen die als Holle Bolle Gijs lijken te roepen: ‘Data hier, data hier’. Want zo zou uiteindelijk alles beter en goedkoper moeten worden.

Andere mindset

Er is een andere kant. Het vraagt wel een transformatie naar een andere mindset dan nu in opleidingen wordt aangeleerd. Dan nu door regels, richtlijnen en systemen wordt afgedwongen. Want anders zal je blijven doen wat je al deed, alleen dan met nieuwe technologie. De keuze is aan jou… wat wordt het ?”