Community Abonneren
×

Eerstelijnszorg in 2020: vooruitblik Rudolf Keijzer

Eerstelijnszorg in het nieuwe jaar: wat zullen de belangrijkste ontwikkelingen zijn? Rudolf Keijzer, algemeen directeur bij PRO Praktijksteun, blikt vooruit.

Nieuwe jaar

“Regionalisering, digitalisering, krapte op de arbeidsmarkt en een groeiende zorgvraag in zowel ouderenzorg als ggz: het zijn thema’s waar we in 2020 druk mee zijn. De laatste drie thema’s laten de werkdruk in de eerstelijnszorg toenemen, de eerste twee kunnen deze juist verlichten. Digitalisering van zorg maakt het mogelijk om slimmer in plaats van harder te lopen. Beter en intensiever samenwerken in de regio is een voorwaarde voor het bieden van de juiste zorg op de juiste plek. Dat is in het belang van de patiënt, maar ook hard nodig vanwege de schaarste aan mensen en euro’s in de (eerstelijns)zorg.

Rudolf Keijzer

Regionaal inkopen

Regionalisering betekent soms een beetje individuele autonomie inleveren om als regio beter te worden. eHealth in de ggz is een goed voorbeeld. Iedere instelling koopt nu haar eigen digitale product(je) in en betaalt dus voor iedere patiënt zelf; ook als een andere instelling al heeft geïnvesteerd in diezelfde patiënt. Als je regionaal inkoopt, gebruikt de patiënt over de hele route hetzelfde platform, én is er financieel schaalvoordeel. De kwaliteit van zorg stijgt daardoor, terwijl de kosten dalen. En er zijn minder mensen nodig om die kwalitatief betere zorg te leveren.”

Eerstelijnszorg: regie

“Bij regionalisering is het zaak dat de eerstelijnszorg regie neemt. Anders doet een ander het, zoals een ziekenhuis, verzekeraar of gemeente. Door zelf regie te nemen, kan de eerste lijn ook eens ‘nee’ zeggen tegen het verplaatsen van zorg. Zo raken huisartsen en andere zorgverleners niet overbelast en kunnen zij zich concentreren op de zorg waar zij goed in zijn.”