Migratieachtergrond zorgbestuurders een extra dimensie

Migratieachtergrond bij bestuurders en managers is een factor die een verrijking kan zijn voor de gezondheidszorg, stellen Him Vishnudatt en Sammy Peter.

Verder lezen? Hier kunt u inloggen.

Him Vishnudatt is voorzitter raad van bestuur bij CaleidoZorg, een zelfstandig behandelcentrum voor algemene ambulante psychiatrie. Sammy Peter werkt als manager Manager binnen De Woenselse Poort, organisatie voor forensische zorg aan psychiatrische patiënten in de regio Eindhoven. Beiden emigreerden op jonge leeftijd naar Nederland: Vishnudatt uit Suriname en Peter uit Pakistan. De Eerstelijns vroeg de twee onder meer waarom andere culturen de Nederlandse gezondheidszorg inhoudelijk kunnen verrijken.

Him Vishnudatt

Lotgenotengroepen

Vishnudatt: “Bij CaleidoZorg laten we ons bijvoorbeeld inspireren door de Surinaamse, Turkse en Marokkaanse cultuur. Meer dan de Nederlandse cultuur, waarin het draait om het individu, zijn die gericht op de groep. Die focus heeft CaleidoZorg op het idee gebracht idee lotgenotengroepen op te zetten, bijvoorbeeld voor mishandelde vrouwen.”

Sammy Peter

Hij legt uit: “Natuurlijk, lotgenotengroepen zijn geen nieuw fenomeen, maar wij willen extra de nadruk leggen op een veilige omgeving waarin mensen ervaringen delen, elkaar versterken en dankzij de kracht van een groep aan eigenwaarde winnen. Dat werkt mogelijk beter dan één-op-één-contact met een zorgverlener. Als een organisatie potentiële bestuurders en managers de kans geeft dergelijke ingrediënten uit hun cultuur een plek te geven in de zorg, wordt ze ook een aantrekkelijke partij voor mensen met een migratieachtergrond. Die weten dan: hé, ik kan iets toevoegen.” Hier vindt u meer informatie over CaleidoZorg.

Migratieachtergrond

Peter over de voordelen van bestuurders en managers met een migratieachtergrond: “Diversiteit in de top is belangrijk. Gedrag, het ontstaan van aandoeningen en de manier van omgaan met een ziekte zijn deels cultureel bepaald. Deze factoren kunnen pas goed worden omgezet in beleid als je kennis hebt van die culturen. Dat maakt je blik en aanbod breder. Kijk eens naar het basisonderwijs. Er staan tegenwoordig bijna alleen juffen voor de klas. Maar het mannelijk perspectief is ook belangrijk, bijvoorbeeld om te beseffen dat het niet raar is als jongetjes stoeien en druk zijn.”

Auteur: Gerben Stolk