Event Abonneren
×

Pilotstudie in drie gezondheidscentra

Pilot gezondheidscentra toont meerwaarde eerstelijns MDO aan.

PREMIUM pilotstudie gezondheidscentra
Netwerkleren vergroot waarde van eerstelijns MDOMultidisciplinair overleg (MDO) in de eerstelijns gezondheidszorg omvat veel meer dan het bespreken van complexe individuele casussen. Deelnemers doen er kennis en contacten op die hun dagelijks werk en de algemene patiëntenzorg verrijken. Het MDO is een uitgelezen vorm van informeel netwerkleren. Alle betrokkenen profiteren hiervan.Voor een pilotstudie naar netwerkleren observeerde onderwijskundige Daniëlle Berger acht keer een MDO Jeugd en drie keer een MDO Ouderen. Ze deed dat bij drie gezondheidscentra die deel uitmaken van de netwerkorganisatie Gezondheidscentra Zuid Nederland (GZN): GC De Reeshof in Tilburg, GC De Poort in Bergen op Zoom en SGE in Eindhoven.“Wat me opviel, is dat deelnemers zo’n overleg alleen benaderen vanuit het optimaliseren van zorg voor de individuele patiënt”, vertelt Berger. “Ik snap het wel, maar het is ook goed om je bewust te zijn van de andere waarden van een MDO. Denk aan het leren samenwerken en het inzetten van je netwerk. Dat levert veel op voor die ene patiënt, maar indirect ook voor een veel grotere groep patiënten. Zo kun je de totale kwaliteit van zorg vergroten.”
Verder lezen? U kunt dan hier inloggen om het gehele artikel te lezen.

Comments are closed.