Duurzame inzetbaarheid huisartsenzorg: ‘Goed voor elkaar’

Duurzame inzetbaarheid van werkgevers en -nemers in de huisartsenzorg is de inzet van het onlangs gelanceerde programma ‘Goed voor elkaar’.

Duurzame inzetbaarheid huisartsenzorg

Voor de kwaliteit en continuïteit van huisartsenzorg is het cruciaal dat werkgevers en -nemers vitaal en duurzaam inzetbaar zijn. Het programma ‘Goed voor elkaar’ ondersteunt hen om met positieve energie en plezier te blijven werken.

Prachtig en zinvol

“Laten we aan de buitenwereld tonen dat huisartsenzorg prachtig en zinvol is en een mooi carrièreperspectief biedt. Laten we het beeld bijstellen dat werkdruk, agressie en arbeidstekorten de boventoon voeren.”

Petra Portengen noemt hiermee een van de ambities uit ‘Goed voor elkaar’. Dit programma is een gezamenlijk initiatief van de sociale partners aan de cao-tafel Huisartsenzorg, ook verenigd in de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). Portengen is hiervan de voorzitter. Samen met Diana Lucassen vertelt zij over de aanleiding en actielijnen. Lucassen, huisarts te Vinkeveen, is lid algemeen bestuur en van de SSFH-stuurgroep duurzame inzetbaarheid. Hier vindt u meer informatie over ‘Goed voor elkaar’. Klik onderaan de pagina op ‘Interviews’ voor filmpjes over een poh, doktersassistente en twee huisartsen.

Arbeidsmarktcampagne

Eind februari of begin maart gaat een arbeidsmarktcampagne van start. Portengen: “We richten ons op mbo- en hbo-studenten en op mogelijke zij-instromers: mensen met een zorgdiploma op zak, maar werkzaam in een andere sector. We zullen ons vooral laten zien en horen via sociale media. Er komt ook een website, een digitaal platform. Enthousiaste poh’s en doktersassistenten zijn benaderd voor foto- en video-opnamen.” Hier vindt u de website van de arbeidsmarktcampagne.

Duurzame inzetbaarheid huisartsenzorg

Met het oog op duurzame inzetbaarheid in de huisartsenzorg is verder onlangs de ‘cao-app’ gelanceerd Lucassen: “De titel ‘Goed voor elkaar’ duidt onder meer op de ambitie dat werkgever en werknemer goed voor elkaar zijn én dat werknemers onderling goed voor elkaar zijn. De cao-app sluit hierbij aan. Je kunt hiermee eenvoudig informatie opzoeken. Bijvoorbeeld: hoe werkt het met vakantiedagen? Of: op welke gesprekken heb ik recht met mijn werknemer? Fijn samenwerken houdt ook in dat je duidelijkheid creëert over elkaars positie. De cao-app voorziet hierin.” De cao-app is te downloaden via de Google Play Store en de Apple App Store.

Lees hier meer over dit onderwerp.

Duurzame inzetbaarheid huisartsenzorg: ‘Goed voor elkaar’Download