Gecombineerde leefstijlinterventie voor het eerst in het Turks

De gecombineerde leefstijlinterventie in het Turks. Als eerste biedt Meral Mihmat de GLI aan in een andere taal dan het Nederlands.

Gecombineerde leefstijlinterventie voor het eerst in het Turks

Meral Mihmat vertelt: “Ik ben leefstijlcoach en gespecialiseerd in interculturele leefstijlpreventie. Het idee voor leefstijlcoaching in het Turks ontstond toen bekend werd dat de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) deel ging uitmaken van het basispakket. Een van de inclusiecriteria voor deelnemers bleek beheersing van de Nederlandse taal te zijn. Daarmee wordt een grote groep uitgesloten.”

Tweetalig

Ze vervolgt: “Zelf ben ik een Turkse uit de tweede generatie. Ik ben zowel in het Nederlands als Turks opgevoed en beheers beide talen. Dat betekent dat ik in staat ben leefstijlcoaching te geven én in het Nederlands én in het Turks. Om dat laatste mogelijk te maken, heb ik toestemming gevraagd aan de verantwoordelijken van Coaching op Leefstijl (CooL), want dat is de interventie die ik aanbied. Het was geen probleem: zolang de leefstijlcoach wél de Nederlandse taal machtig is en het COOL-programma kan vertalen, is het ook te gebruiken voor cliënten die geen Nederlands spreken. Hun GLI wordt gewoon bekostigd vanuit de basisverzekering.”

Wandelen naar moskee

Het voordeel van de GLI in de eigen taal is volgens Mihmat dat de cliënt zich beter begrepen voelt. “Er groeit meer vertrouwen en openheid. In die sfeer durven mensen hun verhaal te vertellen, zodat ik de meest geschikte zorg kan bieden. Omdat ik de cultuur ken, zal ik bijvoorbeeld niet zeggen dat geen deegwaren en zoetigheid meer op tafel mogen komen. Of ik stimuleer deelnemers wandelend in plaats van met de auto naar de moskee te gaan. Meestal wéten de cliënten al dat ze meer zouden moeten bewegen en minder of anders eten, maar vanwege het onderlinge vertrouwen handelen ze daar bij mij eerder naar dan wanneer een Nederlandstalige diëtist het zou vertellen.”

Gecombineerde leefstijlinterventie Turks

Mihmat stelt dat de eerste lijn kansen zoals de gecombineerde leefstijlinterventie in het Turks kan creëren en benutten. “Het opzetten van GLI’s in de taal van grote migrantengroepen kan bijdragen aan gezondheidspreventie en vermindering van ziekterisico’s bij groepen die nu vaak niet worden bereikt. Vergeet niet dat diabetes en overgewicht bovengemiddeld vaak voorkomen bij mensen met bijvoorbeeld een Marokkaanse, Arabische, Surinaams-Hindoestaanse of Turkse achtergrond.” Hier leest u meer over Meral Mihmat.

Lees hier meer over dit onderwerp.