Praktijkondersteuner onmisbaar in de huisartsenzorg

Praktijkondersteuners zijn onmisbaar in de huisartsenzorg. Dat zegt Petra Portengen, voorzitter/directeur van beroepsvereniging NVvPO.

Praktijkondersteuner onmisbaar in de huisartsenzorg
Verder lezen? Hier kunt u inloggen.

De functie van praktijkondersteuner (poh) in de huisartspraktijk bestaat ongeveer twintig. Is Petra Portengen, voorzitter/directeur van de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO), tevreden over de huidige status van de beroepsgroep?

Zij zegt: “Poh’s zijn ongelofelijk eager en leergierig. De opvatting heerst dat brede kennis belangrijk is. Poh’s worden opgeleid in zeven CAN-Meds, waaronder goede communicatie en patiëntcoaching. De poh heeft een professionele status verworven en is onmisbaar. Sterker nog: zonder de poh bestaat de huisartsenzorg morgen niet meer. Ik zeg dit mede, omdat de poh de huisarts ontlast nu de complexiteit van de huisartsenzorg toeneemt door de groeiende zorgvraag en de vraag naar persoonsgerichte zorg. “

Verontrust

Portengen vervolgt: “Tegelijkertijd maak ik me zorgen over eisen van zorgverzekeraars. De zorg en behandeling van de poh zitten niet in het basispakket. In hun inkoopvoorwaarden voor 2020 zagen we bij twee verzekeraars als eis dat een praktijkondersteuner een hbo-v-diploma heeft. Bij de poh-ouderen gaat het om Menzis. En in juni ontving ik via een lid het nieuwe inkoopbeleid van Zilveren Kruis. Ook hier zien we een dergelijke beweging. Een aanmerkelijke groep poh’s heeft geen hbo-v-diploma. Zij hebben een post-hbo poh-opleiding gedaan en houden hun kennis op peil met bij- en nascholingen. Verontruste huisartsen vragen zelfs aan de NVvPO: mijn poh heeft geen hbo-v-opleiding, hoe ga ik dat doen volgend jaar?
We voeren hierover gesprekken met de zorgverzekeraars en werkgevers.”

Goed doordacht

Ze licht toe: “Natuurlijk hebben we de plicht ervoor te zorgen dat de nodige kwaliteit er is. En naar mijn mening moet je de kwaliteitseisen overlaten aan de beroepsverenigingen c.q. werkgevers en werknemerspartijen. Als die partijen competentie- en functieprofielen hebben opgesteld, moeten andere organisaties ervan kunnen uitgaan dat deze goed doordacht zijn. En zoals gezegd: poh’s zonder hbo-v-opleiding hebben wel veel nascholingen gevolgd en praktijkkennis opgedaan en misschien wel een andere hbo-opleiding gevolgd. Een hbo-v-diploma an sich is wat mij betreft niet per se de garantie voor kwaliteit.”

Preventie

‘Preventie van gezondheidsproblemen’ en ‘positieve gezondheid’ worden tegenwoordig met hoofdletters geschreven. Welke rol kunnen poh’s bekleden? Portengen: “De héle eerste lijn kan zich nog meer bewust worden van onze belangrijke rol op het vlak van preventie. We zullen er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat poh’s nog meer preventief kunnen werken. Zie de resultaten van het programma Keer Diabetes2 Om en de Nationale Diabetes Challenge die hebben geresulteerd in afname van het medicatiegebruik. Adviezen over voeding, bewegen, goed slapen, gebitsverzorging, voorkomen van stress zijn belangrijke werkzaamheden in de dagelijkse praktijk van de poh.”

Praktijkondersteuner

Kan Portengen een voorbeeld geven van preventie in de dagelijkse praktijk? “Een praktijkondersteuner had een diabetespatiënt. De man raakte op een gegeven moment volledig ontregeld. De poh vroeg meerdere malen of er iets was veranderd in zijn leven. Pas tijdens het derde gesprek ging hij hierop in. Zijn echtgenote was gaan dementeren, Ze was onrustig, spookte ’s nachts door het huis en wilde geen bezoek meer. Toen viel het kwartje bij de poh: de man was ontregeld geraakt door stress. Na overleg met de huisarts is zij met hem op zoek gegaan hoe hij zijn rustmomenten kon creëren. Met behulp van de sociale kaart werd voor zijn vrouw, die altijd dol was geweest op zwemmen, drie ochtenden per week een zwemmaatje geregeld. Deze poh heeft haar rol professioneel opgepakt door mogelijkheden met de patiënt te bespreken, waardoor onnodige medicalisering voorkomen werd.”

Related Posts