Community Abonneren
×

Geldschulden: praktijkondersteuner voor financiële problemen

Geldschulden: twee Rotterdamse huisartsenpraktijken hebben sinds 1 maart een praktijkondersteuner voor patiënten met financiële problemen.

PREMIUM Geldschulden: praktijkondersteuner voor financiële problemen

Het hele artikel lezen?
Login om het hele artikel te lezen

Geen account? abonneer gratis!

Abonneren

 1. Interessant, maar geen revolutionair uitvinding! Wat let de gemeente Rotterdam e.o. om zijn sociaal domein en WMO op orde te hebben met schuldhulpverlener e.a.. En wat let het domeinen gezondheidszorg om tot een efficiënte en effectieve samenwerking te komen i.p.v weer iets schijnbaar ‘nieuws’ te introduceren als ‘praktijkondersteuner financien’. Weer een onduidelijke loot aan de stam poh. Oude wijn in nieuwe zakken, dat wordt zuur. Laat ieder zijn beroep en hou op met vervagen van organisatorische en professionele functies. Gaat de huisartsenpraktijk ook kinderopvang doen? Een poh-kinderopvang? Sociale zaken? Ik zou dan intrekken in het stadhuis.

  1. Beste Dick,

   Je slaat de spijker op zijn kop met je opmerkingen “Wat let de gemeente (ik hou het hier algemeen) e.o. om zijn sociaal domein en WMO op orde te hebben met schuldhulpverlener e.a”. Overigens dient op de plek “sociaal domein” en “WMO” iets anders te staan: namelijk de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening die sinds 2012 (!!) van toepassing is.

   Deze wet stelt dat de gemeenteraad een plan vaststelt dat richting geeft aan de integrale schuldhulpverlening aan de inwoners van zijn gemeente. Ik daag je uit om de landelijke en gemeentelijke rapporten van rekenkamers en ombudsmannen tot je te nemen en te ontdekken hoe dat tot nu gevaren is…

   De deelnemende partners (Gezondheidscentrum Lijn 2, Stichting Humanitas en Stichting Veritas Vertegenwoordiging) hebben geenszins de bedoeling de gemeente te vervangen in zijn werkzaamheden. Tegelijkertijd loopt Lijn 2 er tegen aan dat er niemand met voldoende snelheid “schuldenrust” kan brengen. Dit bemoeilijkt het curatieve werk van de artsen.

   Inmiddels heb ik diverse ‘schuldenaanpakken’ van gemeenten beoordeeld. Met eigen gevonden jargon, modellen en focus op de menselijke maat komt er van de doelstelling van de WGS niets terecht: elke burger dient binnen vier weken een plan van aanpak te hebben waarin de doelen beschreven staan en de termijnen waarin die bereikt gaan worden. Dit dient een voor bezwaar vatbare beschikking te zijn: quod non.

   Laten we hopen dat de functie van POH Financiën zo snel mogelijk tot het verleden behoort omdat de gemeenten hun verantwoordelijkheden uit de WGS volledig uitvoeren. Ik loop nu 16 jaar mee in dit veld: met de aanstaande wetswijziging van de WGS heb ik er een hard hoofd in. Met het bestaande trackrecord zie ik de verzwaring van de gemeentelijke taken niet zonder meer tot een goed einde komen. Tot die tijd geeft de POH Financiën een verlichting die als het goed is tot een betere gezondheid van het inidvidu moet leiden.

   Overigens hebben we goede hoop dat Expertise Team Financiën zoals dat nu in Rotterdam gevormd is op termijn ons stokje over kan nemen….

   Namens de deelnemende partners,
   Peter Hoornweg

Comments are closed.