Community Abonneren
×

BPSW-directeur blij met verbinding huisarts en sociaal domein

BPSW-directeur Jan Willem Bruins juicht het toe dat initiatieven worden ontplooid voor een sterkere verbinding tussen huisarts en sociaal domein.

PREMIUM BPSW-directeur blij met verbinding huisarts en sociaal domein

Het hele artikel lezen?
Login om het hele artikel te lezen

Geen account? abonneer gratis!

Abonneren

 1. Ik heb wel ideeën voor directe toepassing van huisarts/Eerstelijns met de burger/patiënt om tot een betere leefstijl te komen en dus preventief bezig te zijn. Met name ook m.b.t. de relatie met de zorgverzekeraar.

  1. Bedankt voor je reactie Cintha. Kun je me via mail wat meer vertellen hierover (hoofdredacteur@de-eerstelijns.nl). Bedankt alvast, Frank van Wijck, hoofdredacteur.

   1. Ik lees net over ‘Je Leefstijl Als Medicijn’
    Mijn idee is om dat ook echt uit te gaan voeren. De huisarts schrijft voor, via een voucher b.v. dat je gaat meedoen met een beweegprogramma (mensen die te weinig bewegen) naast of tegelijk met medicijnen. De ‘patiënt’ gaat ermee naar ‘een beweeggroep, welke dan ook!’ De sportcoach tekent af en de verzekering betaalt. (lage drempel).
    Hetzelfde met eenzame mensen. De huisarts schrijft een ‘voucher’ uit om deel te gaan uitmaken van een ‘welzijnsorganisatie’, senioren (beweeggroep, knutselgroep, smartphonegroep). Met de voucher kom je in de groep (arts informeert achteraf) en ‘de welzijnsgroep’ neemt de zorg voor contacten over.
    Hetzelfde voor mensen met overgewicht. De huisarts geeft een verwijsbrief om ‘aan te sluiten bij een ‘leefstijlprogramma, b.v. met behulp van je smartphone.
    Hoe het allemaal precies uitgewerkt moet worden weet ik niet, maar het zijn ideeën die realiseerbaar zijn, uitgaande van de patiënt met een probleem, die bij de huisarts komt en zo een lage drempel en een stimulans heeft om zijn leefstijl te veranderen, daardoor gezonder en gelukkiger te worden en van de andere kant de grote zorgkosten (ziekenhuisopnamen e.d. voor kan blijven. Zorgpreventie dus.
    Wat mij betreft, niet allemaal nieuwe koepels en organisaties, maar een huisarts die de mensen (met een voucher) naar de organisatie om de hoek stuurt. Bestaande organisaties waarderen, sterker maken!! Waarderen!
    Cintha Bax- van der Kruis.

 2. Bedankt Cintha. Begrijp ik je goed als ik concludeer dat je hiermee pleit voor een sterk contact tussen zorg en sociaal domein, zodat de patiënt op de juiste plek terecht komt (niet in het zorgcircuit dus als zijn vraag feitelijk geen zorgvraag is)? Als dat is wat je bedoelt, zie ik precies dit al volop gebeuren in regionale aanpakken als Beter Samen in Noord, Blauwe Zorg, de Zeeuwse Zorg Coalitie et cetera. Met als achtergrond het gedachtegoed van positieve gezondheid.

 3. De huisarts schrijft een verwijzing voor naar:……… beweegprogrmma, leefstijlprogramma, deelname aan welzijnsorganisatie activiteiten, smartphonecursus voor mensen die zich afsluiten. En de zorgverzekeraar betaalt!
  Heel mooi dat het er al is. Dat wist ik niet. Dat zou ik inderdaad voor hier graag willen.
  De welzijnsorganisaties vinden de mensen onvoldoende die op de bank blijven zitten, eenzaam zijn of een verkeerde leefstijl hebben. Alleen de huisarts weet dat en heeft die contacten.
  We hebben een bloeiend sociaal leven hier in de dorpen, dat is het probleem niet. Het probleem zijn de mensen die zich daar onvoldoende of niet laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *