Event Abonneren
×

Financiële problemen: zorgpad sluit aan op multiproblematiek

Financiële problemen: voor de Haagse Schilderswijk is een zorgpad ontwikkeld dat aansluit op de multiproblematiek van de bewoners.

Financiële problemen: zorgpad sluit aan op multiproblematiek

Gezondheidscentrum De Rubenshoek in de Haagse Schilderswijk startte in 2017 met een integrale aanpak van gezondheidsproblemen, in samenwerking met welzijnsorganisatie Xtra en de helpdesk geldzaken van de gemeente. Het leidde tot het Zorgpad Financiële Problemen, dat aansluit op de multiproblematiek van de bewoners in deze achterstandswijk.

Stress

Paul Uitewaal is niet alleen huisarts in de Haagse Schilderswijk, maar ook senior wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling epidemiologie van de GGD in zijn stad. Hij nam het initiatief tot een gezondheidsdialoog om in kaart te brengen welke gezondheidsproblemen door de bewoners van de Schilderswijk als het belangrijkst worden ervaren. “Het is niet verrassend dat het belangrijkste probleem dat werd genoemd stress is”, vertelt hij, “met als een van de belangrijke onderdelen financiële stress.”

Het leidde tot de vraag wat voor deze mensen kan worden gedaan en in hoeverre de huisarts daarvoor de aangewezen persoon is. “Uitewaal: “Nu hebben we in ons gezondheidscentrum het voordeel dat er ook een maatschappelijk werker actief is. Zij is in staat mensen met financiële problemen te helpen vanuit het besef dat financiële problemen vaak door achterliggende problemen ontstaan. De maatschappelijk werker heeft van de gemeente de ruimte gekregen om die problemen in kaart te brengen, de patiënt te wijzen op de beschikbare opties om hulp te krijgen en dit terug te koppelen naar de huisarts bij wie de patiënt zijn financiële probleem in eerste instantie onder de aandacht heeft gebracht.”

Financiële problemen

Het financiële zorgpad, waarbij de huisartsen werden gestimuleerd vaker naar financiële problemen te informeren, leidde in een paar maanden tijd tot een duidelijke toename van mensen die vertelden over hun financiële problemen. Hierdoor steeg het aantal verwijzingen naar maatschappelijk werk. “De maatschappelijk werker bleek hierbij in staat om de mensen naar de hulp toe te leiden die zij nodig hadden”, vertelt Uitewaal. “Precies wat we hoopten te bereiken. In veel gemeenten is het een probleem om extra middelen beschikbaar te stellen die het voor de maatschappelijk werker mogelijk maken om dit werk te doen. Gelukkig is dat bij ons gelukt door in eerste instantie het gesprek hierover aan te gaan met de afdeling welzijn en van daaruit verder in de lijn omhoog naar de wethouder.” Het voor Schilderswijk bedachte zorgpad is volgens Uitewaal goed te kopiëren en dus bruikbaar voor andere gemeenten. Download het hier.