Community Abonneren
×

De Zomerspecial van de Eerstelijns is beschikbaar (en hij is zeer de moeite van het lezen waard!)

‘In combinatie met de inzet op passende zorg en een praktijk ondersteuner huisarts (poh’er) kan de geestelijke gezondheidszorg(ggz) zich meer richten op complexe problematiek en wordt de instroom beperkt’.
Aldus het nieuwe kabinet in haar coalitieakkoord. Het sociaal domein speelt hier ook een belangrijke rol in, blijkt uit deze zomerspecial!
De Eerstelijns belichtte deze ambitie in vijf opvolgende artikelen, geschreven door onze journalist Piet-Hein Peeters. Lees de praktijkverhalen in de app en laat je inspireren.
Nog geen lid van onze website? Meld je dan nu aan op deze website, download de app en laat je inspireren!

Door Mischa Deusings-klerks bijvoorbeeld die in het eerste interview vertelt dat in Maastricht het vaak bepleite samenspel tussen sociaal domein, huisartsen en ggz praktijk is.

Onderzoeker Jasper Nuijen waarschuwt dat werkdruk en uitstroom het succes van de poh-ggz bedreigt. Een soepeler samenwerking met ggz en sociaal domein is nu echt van belang!

Henriëtte Van Der Horst, emeritus hoogleraar huisartsengeneeskunde, stapte bij het horen van het kabinetsvoornemen terug in de tijd. Als het kabinet meer van de eerste lijn verwacht, moeten we volgens haar eerst weten wat het beleid tot nog toe heeft opgeleverd.

Meer psychische hulpverlening in de eerste lijn is volgens Elnathan Prinsen niet het antwoord op de schaarste in de geestelijke gezondheidszorg. Hij zegt: “De centrale vraag is wie je NIET behandelt en of voor die mensen het sociaal domein iets kan betekenen”.

GGz Breburg ontwikkelt mentale gezondheidscentra. Bas Dirken, transitiedirecteur: “We liepen tegen de grenzen van onze werkwijze aan. We hadden de hele in- en doorstroom en zelfs de uitstroom niet goed georganiseerd. De zelfreflectie leidde tot wat Dirken nu een paradigmashift noemt.