Community Abonneren
×

(Laten) doen waar je goed in bent: KOH denkt mee

De juiste inzet van personeel en een goede verdeling van taken kan een middel zijn om de problemen in de huisartsenzorg op te lossen. Het mes snijdt zo aan twee kanten: het team krijgt meer plezier in het werk als het ‘doet waar het goed in is’. Dit betekent dat alle teamleden taken krijgen die bij hen passen en die uitdagend zijn. Bovendien werkt het ook efficiënter. “Een doktersassistente kan veel meer dan de telefoon aannemen en de bloeddruk van iemand meten.”

Het is herkenbaar voor bijna alle huisartsen en teamleden: dat het zó druk is, dat ze niet eens tijd hebben om na te denken over hoe ze iets aan die werkdruk kunnen doen. Wat veel huisartsen of praktijkmanagers nog niet weten, is dat ze dit probleem niet alleen hoeven op te lossen. Als ze eraan toe zijn zich te buigen over het optimaal inzetten van personeel, kunnen ze aankloppen bij KOH. Boeien en binden van personeel is een oplossingsrichting: doen waar je goed in bent, en de ander laten doen waar die goed in is. KOH, als Kenniscentrum Taakherschikking, heeft die expertise in huis.

Werkdruk en teamwork
Het was onlangs landelijk nieuws dat in Brabant een huisarts besloot te stoppen in zijn praktijk, omdat hij vindt dat hij niet genoeg tijd heeft voor zijn patiënten. Menig huisarts worstelt met dat dilemma, weet Maud van Vlerken, projectleider taakherschikking bij KOH. Factoren als de toenemende en veranderende zorgvraag en de krapte op de arbeidsmarkt spelen daarbij een hoofdrol. Toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de huisartsenzorg staan dan ook onder druk, vertelt ze. “Er wordt getornd aan het principe dat iedereen huisartsenzorg moet kunnen ontvangen. Zorg, die door het hele team wordt geleverd. Alle teamleden spelen hierin een even belangrijke rol.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!