Community Abonneren
×

Zorgzame gemeenschappen ontlasten professionals in de eerste lijn

In tientallen gemeenten in Nederland zijn inmiddels ‘zorgzame gemeenschappen’ ontstaan. Bewoners die, met lichte professionele steun, elkaar helpen bijvoorbeeld bij mantelzorg en eenzaamheid. Jan Smelik, coördinator van ‘Nederland Zorgt voor Elkaar’: “Belangrijk is dat huisarts en de wijkverpleegkundige zich bekennen tot de wijk waar ze in werken.”

Smelik is ook de initiatiefnemer van Austerlitz Zorgt, de zorgcoöperatie die in 2012 al het levenslicht zag.  Hij benadrukt in de podcast serie van De Eerstelijns over de toekomst van de eerste lijn dat zorgzame gemeenschappen niet zorgen voor substitutie van bestaande zorg. “Natuurlijk kan iemand aanleren om steunkousen aan te trekken, maar de kern is een andere: zorgzame gemeenschappen zorgen ervoor  dat er gezamenlijk gezonder geleefd wordt en dat problemen veel eerder in beeld zijn.” Denk aan de mantelzorger wiens overbelasting sneller opgemerkt wordt, de vrouw die vereenzaamde na het overlijden van haar man en zich met slaapklachten bij de huisarts meldde, het clubje voor mensen met een rollator die samen gaan wandelen.

Bij de vraag of je als eerste lijn op dergelijke gemeenschappen kunt rekenen, er op kunt vertrouwen glimlacht Smelik. “Dat is een typisch vraag vanuit het systeem, de vraag lijkt me of bewoners nog wel op de eerste lijn kunnen vertrouwen.”Luister via Spotify naar weer een nieuwe aflevering van de podcastserie “De Toekomst van de Eerstelijns”.