Community Abonneren
×

“Hou op met zeuren over private equity”

NRC had er geen trek in, maar de Volkskrant wilde de korte ingezonden brief van huisarts Prudence Rümke-Gemmeke wel plaatsen. In die brief stelt ze de vraag waarom zo negatief wordt gedaan over private ondernemingen in de gezondheidszorg. In het huidige debat over private equity in de huisartsenzorg geen voor de hand liggende stellingname, zeker niet van een huisarts. Maar in dit interview stáát ze voor haar boodschap: hou toch op met zeuren over Co-med.

Rümke-Gemmeke werd in 2012 getriggerd om na te denken over praktijkoverdracht. Ze had een solopraktijk in Den Helder en zag toe hoe een collega in de stad er niet in slaagde om zijn praktijk over te dragen toen hij met pensioen wilde. “Uiteindelijk vroeg hij me of ik zijn praktijk wilde overnemen”, vertelt ze. Ze stemde toe. “Hoewel het lastig was, want onze beide praktijken lagen aan verschillende kanten van het spoor, de mijne in een achterstandswijk. Hij had bovendien een praktijk aan huis.” In samenwerking met het verzorgingshuis en de woningstichting lukte het haar een nieuwe praktijkruimte te realiseren. “Daarin heb ik alles opnieuw ingericht”, vertelt ze verder. “Ik zocht een waarnemer en slaagde er na anderhalf jaar in de praktijk over te dragen.” Deze ervaring zette haar ertoe aan contact te zoeken met HKN Huisartsen om daar het dreigende huisartsentekort aan te kaarten dat ze signaleerde. Ze kreeg er echter nul op het rekest. “Den Helder is een krimpgemeente”, was het verweer dat ik te horen kreeg. “Maar tot 2040 is toch écht sprake van een tekort.”

Ondertussen naderde het moment waarop Rümke-Gemmeke zelf haar praktijk wilde overdragen en met pensioen wilde gaan. In die ingezonden brief beschrijft ze tegen welke muren ze daarbij aanliep. Hulp zoeken bij de Landelijke Huisartsen Vereniging en de zorgverzekeraar leverde haar niets op. Op de 150 brieven met een beschrijving van haar praktijk, gericht aan de waarnemers van de huisartsenpost, kreeg ze nul reacties. Ook toen ze voorstelde dat het heel goed mogelijk is om een praktijk met zijn tweeën te runnen. Eén huisarts in de stad wilde de praktijk wel overnemen, onder de voorwaarde dat ze de contracten met het personeel in voor hen negatieve zin bijstelde. Een tweede wilde wel de praktijk overnemen maar niet de assistentes. Een derde had slechts interesse om 600 patiënten over te nemen. “In september 2020 dacht HKN met een oplossing te komen”, vertelt ze, “namelijk een plan voor digitale dokters. Daar konden mijn patiënten zich dan aanmelden als ik met pensioen ging. Hoe doe je dat in een achterstandswijk?”

Het hele artikel lezen? Download het hier!