Community Abonneren
×

Zwanger worden wanneer je dat als vrouw zelf wil

Verloskundigen hebben voor sommige patiënten een vergelijkbare vertrouwenspositie als huisartsen. Astrid van der Duijs maakt daar met collega’s in de Schilderswijk in Den Haag slim gebruik van. “We kunnen eigenlijk niet anders werken als je echt een verschil wil maken in gezondheidsuitkomsten.” Ze pleit voor ontwikkeling van de specialisatie sociale verloskunde. “Voor veel vrouwen die bij ons komen, zijn wij het eerste contact met de zorg. Het zijn vrouwen die lang onder de radar zijn gebleven. Wij zijn voor hen dan de eerste stap binnen het medisch-sociaal domein, in de maatschappij zelfs.”

Astrid van der Duijs werkt als verloskundige bij Ella Verloskundige Zorg, een grote stadspraktijk in Den Haag. Drie locaties, onder meer in Schilderswijk-Transvaal. Duizend tot 1.200 inschrijvingen per jaar. Veel vrouwen van niet-Nederlandse afkomst. Soms ook ongedocumenteerd, soms arbeidsmigrant. “Vaak vrouwen met veel uitdagingen”. noemt Van der Duijs ze. Overgewicht, taal, gebrek aan informatie, roken, stress, een “niet optimale” woonomgeving. De kans op mortaliteit en morbiditeit rondom de geboorte is tweemaal zo hoog in deze wijken als in bijvoorbeeld het Statenkwartier in Den Haag. Veel van de zwangerschappen die door de handen van de verloskundigen van Ella gaan, zijn niet gepland. Die populatie maakt dat Van der Duijs en collega’s als verloskundigen een brede taakopvatting hebben. “We kunnen eigenlijk niet anders als je werkelijk een verschil wil maken in gezondheidsuitkomsten. We zien dat de kwesties waarmee vrouwen binnenkomen ook op andere terreinen liggen dan alleen het medische, terwijl die wel de uitkomst van de zwangerschap raken. Daar probeer je dan ook vorm aan te geven in je praktijk.” En juist de verloskundige kan vertrouwen creëren. “Het samen optrekken tijdens een zwangerschap creëert een band waardoor je ingewikkelde onderwerpen zoals anticonceptie, maar bijvoorbeeld ook de thuissituatie makkelijker kunt bespreken.”

De verloskundigen bij Ella werken met een “heel uitgebreide” anamnese. Zeker niet alleen medische vragen, maar ook vragen gericht op psychische en sociale factoren. Van der Duijs: “Meestal komt in het eerste gesprek niet eens alles aan de orde. Financiële problemen bijvoorbeeld. Daar is veel schaamte over. En dan merk je bijvoorbeeld dat mensen niet goed op de hoogte zijn van regelingen of buiten hun schuld in de problemen zijn gekomen omdat ze de taal niet machtig zijn. “Cultuur en religie zijn belangrijke thema’s in de gesprekken. Het bewust afbreken van de zwangerschap is vaak taboe. Dus worden er veel kinderen geboren die niet gepland zijn. En dan woon je al met een groot gezin drie hoog achter en heb je amper te eten.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!