Community Abonneren
×

Samen werken in plaats van alleen

In deze nieuwe interviewserie komt elke week een Young Professional in de zorg aan het woord. Iemand met hart voor het werk, een frisse blik, passie voor de zorg en de wil om het beter te doen. Deze week: Melissa Zantinge (30), diëtiste, praktijkmanager en bestuurslid van de Paramedische Zorggroep Gezond in Drenthe.

Als diëtist, praktijkmanager én bestuurslid heeft Melissa Zantinge een vol takenpakket. In al haar verschillende werkzaamheden staat één thema centraal: samenwerken. “Nadat ik in 2016 was afgestudeerd van de opleiding Voeding & Diëtetiek, begon ik na twee jaar bij Diëtisten Groep NL”, vertelt ze. “Dit is een eerstelijnspraktijk met meerdere locaties in Overijssel en Drenthe, waarvan ik er al bij verschillende heb gewerkt. De afwisseling in collega’s en de multidisciplinaire overleggen, maakten dat ik veel nieuwe samenwerkingen moest aangaan en goed heb leren samenwerken.”

Netwerken

Vanuit een affiniteit met ouderen besloot Melissa zich te specialiseren in de geriatrie. Ook daar stond het samenwerken centraal: “Ik werd gedetacheerd in een verpleeghuis, en had daarnaast veel ouderen-overleggen met bijvoorbeeld de huisartsen, praktijkondersteuners en thuiszorg. Ook kwam ik veel bij ouderen over de vloer, waar ik met schrijnende situaties te maken kreeg. Ik zag eenzame en kwetsbare ouderen, en omdat ik nog niet zo lang in die regio werkte, wist ik niet bij welke andere zorgverleners ik deze problemen kon aankaarten.”

Met deze kennis op zak kon Melissa een bijdrage leveren aan het opzetten van een netwerk met verschillende zorgverleners. Dit netwerk maakt een samenwerking met verschillende zorgverleners uit verschillende disciplines mogelijk.

Versterking door samenwerking

Twee zorgspecialisaties waarvoor samenwerking duidelijk tot versterking leidt, zijn de fysiotherapeuten en diëtisten. Sinds november 2023 hebben de Drentse Diëtisten Vereniging en de Plus Fysiogroep Drenthe hun capaciteiten gebundeld onder de naam Paramedische Zorggroep Gezond in Drenthe. Samen zijn zij verantwoordelijk voor onder andere een zo goed mogelijke uitwerking van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Met behulp van dit tweejarige programma, dat sinds 2019 landelijk is uitgerold, krijgen mensen met een matig of sterk gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico begeleiding en advies. Hierbij wordt gefocust op gezonde voeding en eetgewoontes en voldoende beweging, met als doel een gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken én behouden.

Het hele interview lezen? Download hier het artikel.