Community Abonneren
×

Online congres: De staat van zelfzorg in Nederland

Hoe zorgen we in Nederland voor onze eigen gezondheid?

Op 16 juni 2022 organiseert het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven in samenwerking met De Eerstelijns een online congres over de Staat van Zelfzorg in Nederland. Het congres wordt rechtstreeks gestreamd vanuit De Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch, zodat jij thuis de perfecte beeldkwaliteit hebt. Deelname aan het online congres is geheel kosteloos.

Een grote variëteit aan sprekers uit de politiek, zorg en drogisterij buigt zich dit jaar onder begeleiding van dagvoorzitter Anna Heijker, over het thema ‘Hoe zorgen we in Nederland voor onze eigen gezondheid?’ Met het congres nemen we tevens afscheid van Marten Hummel, voormalig directeur van het CBD.

Het zelfzorgcongres wordt de eerste in een reeks congressen waarbij we vanuit verschillende oogpunten de staat van zelfzorg in Nederland bekijken. Voor iedereen die up-to-date wil blijven over zelfzorg, preventie en de rol van drogist in verbinding met de zorgketen. Het belooft een interessant en interactief congres te worden!

Programma:

09:45 start stream
10:00 uur start interactief programma
12:30 uur pauze
13:30 interactief middagprogramma
15:00 einde stream

Online interactief programma

Marcel Levi

Interactieve sessie over:
Visie op de staat van zelfzorg in Nederland

Iris de Vries

Interactieve sessie over:
Inhoud en grenzen van zelfzorg (preventie/kleine kwalen; veiligheid; kwetsbare groepen; verantwoorde zorg);

Jos Jongstra

Interactieve sessie over:
Actoren in zelfzorg (drogist, eerste lijn, burger);

Interview met:
Liset van Dijk

Interactieve sessie over:
Onderzoeksrapport De staat van zelfzorg in Nederland

Marcel Canoy

Interactieve sessie over:
Juiste zelfzorg op de juiste plek

Talkshow experts

Wat gebeurt er na vandaag?
Met Ruud Coolen van Brakel, Ed van de Weerd, Carl Jakobs en Liset van Dijk.

Talkshow

De drogist op de kaart
Met Gerben Boogaard (Ervaren winkeleigenaar met een bewezen geschiedenis van werken in de detailhandel.), Mia Koning (Franchiser bij Etos met vier vestigingen in Brabant) en
Josine Hageman (winnaar van de titel Beste Zelfzorgadviseur 2022)

De Staat van Zelfzorg

Met het congres De Staat van Zelfzorg belichten we zelfzorg als belangrijk onderdeel van gezondheidszorg in Nederland en maken we de drogist zichtbaar als belangrijke ondersteuner van zelfzorg. Zelfzorg draagt namelijk bij aan de gezondheid van de consument en patiënt, de gezondheid van de Nederlandse samenleving en toekomstbestendige gezondheidszorg. Het stimuleert de consument of patiënt om zo goed mogelijk voor zijn eigen gezondheid te zorgen door preventief met zijn gezondheid bezig te zijn en kleine kwalen zelf aan te pakken zonder hulp van de eerste en tweede lijn. Op die manier ontlast zelfzorg de drukbezette huisarts en worden de zorgkosten van de overheid omlaag gebracht.

Kritische succesfactoren voor zelfzorg zijn:

  • Niet iedereen kan even goed voor zichzelf zorgen (lage gezondheidsvaardigheden);
  • Gevaar van zorgmijding;
  • Risico op verkeerde gebruik van zelfzorgmiddelen.

Ondersteuning bij zelfzorg door persoonlijke advisering (naast algemene voorlichting en onderwijs) is dus erg belangrijk voor de consument om de juiste beslissingen te nemen over zijn eigen gezondheid. Drogisten vormen een fijnmazig netwerk van 3000 gemakkelijk toegankelijke winkels met goed opgeleide adviseurs en producten op het gebied van zelfzorg. Per week komen 5 miljoen mensen over de vloer bij de drogist, waarvan 1 miljoen met een gezondheidsvraag. Alle drogisten in Nederland geven jaarlijks 68 miljoen gezondheidsadviezen, variërend van simpele tips tot verwijzingen naar huisarts, daarnaast geeft de drogist ook leefstijladviezen en adviezen over juist gebruik van vitamines en supplementen en drogisten zijn bovendien wettelijk verplicht om verantwoorde zorg te leveren (art 62 wet op de geneesmiddelen).

Op dit moment loopt een proeftuin door CBD geïnitieerd waarin de samenwerking tussen drogist en eerste lijn (huisarts en apothekers) wordt onderzocht; een samenwerking die moet leiden tot empowerment van de consument of patiënt op gebied van zelfzorg (goede informatie) en de juiste zorg op de juiste plaats. Deze proeftuin is gesubsidieerd door Zilveren Kruis en wordt ondersteund door Consumentenbond, Patiënten Federatie Nederland, Instituut verantwoord Medicijngebruik, CBG.

Conclusie: Zelfzorg draagt bij aan passende zorg

  • Zelfzorg draagt bij aan “gepast gebruik en passende organisatie van zorg”;
  • Zelfzorg draagt bij aan de principes van passende zorg, met name aan de principes Passende zorg is de juiste zorg op de juiste plek en Passende zorg gaat over gezondheid i.p.v. ziekte”;
  • Ondersteuning door de drogist zorgt voor decentrale toepassing van passende zorg.

Heeft u vragen over het aanmelden of inloggen?
Neem dan contact op via whatsapp met onze helpdesk: 06-30523923

16 juni 2022

Dagvoorzitter:</br>Anna Heijker

Dagvoorzitter:
Anna Heijker

Anna Heijker heeft meer dan tien jaar ervaring als dagvoorzitter en gespreksleider. Anna leidt wekelijks bijeenkomsten, strategische sessies en brainstorms voor het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. Haar stijl is te typeren als scherp en zakelijk, op een toegankelijke manier. Ook is Anna pitchtrainer met internationale ervaring. In de afgelopen jaren trainde zij meer dat 1.200 startups en 15.000 professionals in pitchen.

Spreker:</br>Marcel Levi

Spreker:
Marcel Levi

Bestuurder, arts en hoogleraar Marcel Levi was ceo van het University College London Hospitals (UCLH) waar hij leiding gaf aan negen Londense ziekenhuizen tijdens de coronacrisis. Daarvoor was hij onder andere bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Ziekenhuis in Amsterdam. Ook is Levi onder andere hoogleraar Geneeskunde, internist en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 2016 werd hij uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar door Elsevier.

Levi is een begenadigd spreker en geeft regelmatig commentaar op de gezondheidszorg in Nederland. Tijdens het Zelfzorgcongres zoomt hij in op zelfzorg.

Spreker:</br>Iris de Vries

Spreker:
Iris de Vries

Iris de Vries is huisarts, leefstijlarts en voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl. Daarnaast is ze bestuurder bij de Bas van de Goor Foundation en lid van de landelijke coalitie Kansrijke Start. Als huisarts en leefstijlarts past ze leefstijlgeneeskunde veelvuldig toe in de spreekkamer. Deze ervaringen gebruikt ze in gesprekken met politiek, zorgverzekeraars, gemeenten en andere stakeholders in de zorg, om het grote belang van voeding en leefstijl op de agenda te zetten.

Spreker:</br>Jos Jongstra

Spreker:
Jos Jongstra

Jos Jongstra, directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, gaat tijdens het congres in op de vraag hoe de drogisterij de zorgketen kan ontlasten als voorportaal van de zorg en neemt je mee in zijn ideeën over de toekomst van de drogist. Jongstra brengt veel ervaring in retail met zich mee. Na zijn studie economie heeft hij diverse functies bekleed bij zowel zelfstandige drogisterijen als het grootwinkelbedrijf. Zo was Jongstra als directeur bij de Nederlandse Drogisterij Service onder meer verantwoordelijk voor de D.I.O.- en DA-drogisterijen. Bij Etos heeft hij leidinggegeven aan de filiaal-operatie en een apotheekformule ontwikkeld. Tevens is hij directeur van De Tuinen geweest.

Spreker:</br>Liset van Dijk

Spreker:
Liset van Dijk

Liset van Dijk is socioloog programmaleider Farmaceutische zorg bij het Nivel en bijzonder hoogleraar Farmaceutisch zorgonderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Haar onderzoek richt zich op het brede terrein van de farmaceutische zorg, met een speciale interesse voor de ondersteuning van consumenten en patiënten bij het goed gebruiken van geneesmiddelen. Ze is onder andere bestuurslid van de International Association for Medication Adherence en coördinator van het Make-It consortium dat zich richt op implementatie van therapietrouwbevorderende interventies in de eerste lijn. Aan de Rijksuniversiteit Groningen is ze coördinator van de cursus Patient Perspectives in Pharmacy.

Spreker:</br>Marcel Canoy

Spreker:
Marcel Canoy

Marcel Canoy is hoogleraar aan de VU op het gebied van gezondheidseconomie en dementie. Verder is hij adviseur van ACM, lid van Advies Commissie Pakket van het Zorginstituut Nederland en columnist van socialevraagstukken.nl. Hij werkte eerder voor het CPB, de Europese Commissie, Ecorys en de Tilburg University. Marcel Canoy was tevens columnist voor het Financieele Dagblad.

Vragen voor de organisatie

Vragen voor de organisatie

Heb je nog vragen? Stel ze ons hier!