Community Abonneren
×

Goede zorg met regionale samenwerkingsverbanden eerste lijn

Goede zorg en betaalbare zorg kunnen worden bereikt als eerstelijnsprofessionals intensiever samenwerken in een regio. Apothekers bijvoorbeeld.

goede zorg

InEen-directeur Anoeska Mosterdijk brak in haar column in De Eerstelijns eerder dit jaar een lans voor samenwerking in de regio. Sterke regionale organisaties van eerstelijnszorgverleners kunnen goede afspraken maken met gemeenten, ziekenhuizen, de wijkverpleging, de ggz en andere stakeholders, stelde zij. Dat is cruciaal om te komen tot de juiste zorg op de juiste plek. Daarvoor moet wel de versnippering in de eerste lijn verdwijnen.

Wat onzichtbaar

In een groeiend aantal regio’s hebben eerstelijnsprofessionals al de handen ineengeslagen. De huisartsenzorg loopt voorop, maar ook andere beroepsgroepen verenigen zich steeds vaker in regionale samenwerkingsverbanden. Een relatief nieuwe loot aan de stam is de Twentse Apothekers Organisatie UA (TAO-UA), opgericht in juli 2018. Binnen drie maanden waren alle 67 apothekers in Twente lid van de coöperatie.

Apotheker en bestuurslid Erik Mijnhardt. “Sinds we als Twentse apothekers samen optrekken, worden we overal bij betrokken en gehoord. Dat was in het verleden wel anders. Het is natuurlijk ook lastig overleggen met 67 afzonderlijke apothekers. En openbare apotheken zijn sowieso wat onzichtbaar. Ook in rapporten over de zorg gaat het zelden over ons en over wat wij kunnen betekenen. Wij werken hard om dat te veranderen. Tot Den Haag aan toe laten we als Twentse apothekers onze stem horen. Onder andere in gesprekken met minister Bruins.”

Erik Mijnhardt

Hier leest u meer over TAO-UA.

Sterke gesprekspartner

Een ander voorbeeld van een samenwerkingsverband is de Fysiotherapeuten Vereniging Gooi en Omstreken (FVGO). Hierbij zijn zo’n veertig fysiotherapiepraktijken aangesloten. Fysiotherapeut en bestuurslid Marije de Leur. “We hebben de netwerken gerevitaliseerd waarin fysiotherapeuten samenwerken met specialisten en huisartsen in de regio bij de behandeling van onder andere COPD, oncologie, kwetsbare ouderen en schouderklachten.”

Marije de Leur

Goede zorg

Met het oog op goede zorg zegt De Leur ook: “Verder hebben we de handen ineengeslagen met de diëtisten binnen de nieuw opgerichte Paramedische Vereniging Gooi en Omstreken. Het is de intentie dat ergotherapeuten, oefentherapeuten en andere paramedici in de regio zich in de toekomst ook kunnen aansluiten. Samen zijn we een sterke gesprekspartner voor de regionale organisaties van huisartsen en apothekers en voor zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Dat is belangrijk nu er één regionaal budget komt voor de Organisatie en Inrichting (O&I) van de zorg in de eerste lijn.”Hier leest u meer informatie over de FVGO.

Auteur: Noël Houben