De Noord-Hollandse huisartsenorganisatie HONK ontwikkelde zelf een regionaal eerstelijnsinformatiesysteem: HealthConnected. Bijzonder aan dit platform is dat eerstelijnszorgverleners samenwerken in één elektronisch patiëntendossier (EPD). HealthConnected staat inmiddels op eigen benen en spreidt zijn vleugels uit naar andere regio’s en functionaliteiten. Meer informatie vindt u hier.
Ondersteuning ketenzorg
De voorgeschiedenis begon zo’n tien jaar geleden. Huisartsenorganisatie HONK uit Noord-Kennemerland zocht naar een ict-systeem dat alle vormen van ketenzorg ondersteunde waarbij de organisatie betrokken was.
“Ons bestaande KIS (Keten Informatie Systeem, red.) was wel ingericht voor standaardvormen van ketenzorg als de zorg voor diabetes- en COPD-patiënten”, vertelt Paul Witteman, directeur en mede-eigenaar van HealthConnected en tot eind 2019 ook directeur/bestuurder bij HONK. “Andere vormen, zoals de zorg voor kwetsbare ouderen en bij hartfalen, ondersteunde het systeem niet. Het KIS was ook niet ingericht op de gewenste manier van werken in onze regio. We wilden binnen de keten bijvoorbeeld graag werken vanuit een gezamenlijk regionaal patiëntendossier.”
Eigen platform
Witteman vervolgt: “De behoefte aan maatwerk leidde ons langs systemen van drie leveranciers. Het bleek erg lastig om de gewenste functionaliteiten in te bouwen in de bestaande software. Als een van de vele klanten stonden we ook niet hoog op de prioriteitenlijst van de leveranciers. Uiteindelijk hebben we daarom besloten een eigen platform te ontwikkelen. Zo is in 2017 HealthConnected ontstaan.”
Elektronisch patiëntendossier
Centraal binnen HealthConnected staat een gemeenschappelijk elektronisch patiëntendossier. Alle eerstelijnszorgverleners die gebruikmaken van het platform kunnen hieruit putten en hierin werken. Witteman: “Alle patiëntgegevens staan op één plek bij elkaar. Verschillende zorgverleners hoeven daardoor niet steeds dezelfde gegevens uit te vragen bij de patiënt. Het zorgt ervoor dat ze altijd over alle informatie beschikken die nodig is om de patiënt goed te behandelen. De VZVZ (Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie, red.) heeft vastgesteld welke zorgverlener welke meetwaarden, episodes en medicatie mag inzien. Dit hebben wij doorgevoerd in HealthConnected. Zorgverleners voldoen daarmee automatisch aan de regelgeving op dit gebied. Het EPD beschikt over alle bekende functionaliteiten, zoals verslaglegging en medicatie. Ook kunnen eerstelijnszorgverleners veilig communiceren binnen HealthConnected: met elkaar, maar bijvoorbeeld ook met specialisten in het ziekenhuis en sociale teams van gemeenten.”
Lees hier meer over dit onderwerp.
Auteur: Noël Houben