Community Abonneren
×

Patiënten en hun ervaringen: PREM chronische zorg

Patiënten en hun ervaringen en behoeften: hoe krijg je hiervan een goed beeld bij mensen met hun chronische ziekte? Mediis beproefde de PREM chronische zorg.

Patiënten en hun ervaringen: PREM chronische zorg

Van ervaringsverhalen leer je meer dan van cijfers. Dat ontdekte zorggroep Mediis dankzij een pilot met de PREM chronische zorg. De vragenlijst over ketenzorg bij chronische aandoeningen is nu voor alle zorggroepen beschikbaar. Het instrument werkt vooral goed als ‘vliegwiel’ om in gesprek te gaan, want patiënten denken graag mee over de beste zorg.

Zelfzorg Ondersteund

Mediis besloot in 2018 de PREM chronische zorg, ontwikkeld door InEen, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland, uit te rollen als onderdeel van haar activiteiten op het gebied van zelfmanagement en het programma Zelfzorg Ondersteund. Dat vertelt Anouk Nijenhuis, beleidsmedewerker bij de regionale organisatie van huisartsen in Midden-Holland. De PREM chronische zorg past goed in het nieuwe Kwaliteitsbeleid op Maat van InEen. Daarin staat het lerend vermogen van zorgprofessionals centraal, aan de hand van spiegelinformatie en feedback van patiënten.

Nijenhuis: “Wij wilden weten wat de ervaringen en behoeften van patiënten zijn. Met deze PREM konden we daar heel diep op ingaan. Je leert er veel meer van dan van alleen maar cijfertjes. Het is leuk om een rapportcijfer 8 te krijgen, maar liever wil je weten waarom dat is.”

Verrast

Patiënten met een chronische aandoening kregen een elektronische PREM-vragenlijst toegestuurd door hun huisarts. De organisatie was verrast door de resultaten van de uitvraag, zo vertellen Nijenhuis en Ineke Ruting, huisarts in Gouda en kaderarts diabetes bij Mediis. Patiënten bleken tevreden tot zeer tevreden te zijn over het luisterend oor dat ze krijgen, de aandacht en de tijd die wordt genomen – ondanks drukte in praktijken – en de deskundigheid van de zorgverleners. “Het is mooi om te zien dat ze positief zijn over huisartsen en poh’s”, zegt Ruting. “En het is opvallend dat patiënten veel eigen regie nemen en heel zelfstandig zijn. Dat zagen we niet direct, omdat er normaal gesproken maar een paar contactmomenten
zijn.”

Patiënten en ervaringen

Maar er zijn ook verbeterpunten, zo bleek uit de ervaringen van patiënten . Een eyeopener was om doktersassistenten beter mee te nemen in ontwikkelingen naar persoonsgerichte zorg en het nieuwe kwaliteitsbeleid. Maar er zijn vooral verbeteringen mogelijk qua eenheid in informatie – patiënten hoorden in het ziekenhuis iets anders dan in de huisartspraktijk – en op het vlak van medicatie-overdracht en communicatie en samenwerking met apotheken en ziekenhuizen. Ruting: “Patiënten zijn bijvoorbeeld verbaasd dat we niet bij elkaar kunnen kijken via één dossier.”

Lees hier verder in het dossier.

Auteur: Leendert Douma