Community Abonneren
×

Zilveren Kruis reageert op nieuwbericht NOS over praktijkondersteuners: er wordt niet bezuinigd

In een nieuwsbericht van de NOS gaven huisartsen die vallen onder zorgverzekeraar Zilveren Kruis aan te vrezen dat ze binnenkort niet meer genoeg geld hebben om praktijkondersteuners te betalen. Dit heeft te maken met een nieuw financieringssysteem dat deze zorgverzekeraar toepast. Zilveren Kruis biedt hier een inhoudelijke reactie op deze berichtgeving: “We investeren komend jaar […]

PREMIUM

Het hele artikel lezen?
Login om het hele artikel te lezen

Geen account? abonneer gratis!

Abonneren

 1. Ongelofelijk, wat een leugen 45 reacties, en ook nog allemaal te dom om de rekentool te snappen, wat een arrogantie, en als er nu al niet geluisterd wordt moeten we er op vertrouwen dat er na tekenen contract de zaken worden terug gedraaid??

 2. Het stoort mij enorm dat ZK denkt dat we voor onze lol zulke grote POH formatie hebben om de ketenzorg en ouderenzorg rond te breiden. Ouderenzorg doe je niet in een visite van 20 minuten. Voor onze diabeten en COPD krijgen we 1,83 per kwartaal. We hebben een scala aan diabeten die alle kanten op gaan met hun bloedsuikers. Er gaat zoveel meer tijd in zitten. Niet alleen in patiënten contacten maar ook in overleg. Dus die diabeet die iets meer tijd kost sturen we terug naar tweede lijn? En dan de verwachting dat onze POH allerlei declarabele consulten kan doen… voor mijn praktijk uitgerekend , het waren omgerekend zo’n 400 lange consulten buiten de ketenzorg terwijl ZK het tienvoudige verwacht….. wat denkt ZK nou, dat ze 10 x zo snel kunnen werken? Of niets te doen hebben?

 3. Die rekentool is een duister instrument waarbij de reken functies verborgen zijn.
  Het netto resultaat is steevast (bevestigd door meerdere collega’s) dat per normpraktijk een verlaging van het budget van € 10.000 à 15.000 voor de POHS.
  Ik kan wel rekenen: ben 7 jaar penningmeester geweest van de HAP Zaanstreek-Waterland.
  Als ZKA zegt ‘budgetneutraal’, dan telt ZKA anders gelabeld geld op bij totaal (ouderenzorg, toekomstbestendige zorg).
  ZKA speelt vals.

 4. Wat een nonsens! Alsof we geen rekenmoduletjes kunnen invullen en bijscholing economie voor beginners nodig hebben als huisartsen. Mooie woorden maar ondertussen op een achterbakse en slinkse manier ons personeel wegbezuinigen terwijl wij druk aan het werk zijn. We gaan monitoren achteraf? Mooi niet! Als het geen bezuiniging is geef ons dan het contract van 2021 dan nemen we de inflatie desnoods voor lief. De enige reden voor veranderen van de systematiek is natuurlijk een vermindering van de schadelast. Want dat zijn en blijven wij als zorgverleners! Schadelast!

 5. Zilveren Kruis bagatelliseert het probleem. Als zij vaker in de praktijk kwam wist ZK misschien de de poh-s vaker een zij dan een hij is. Alleen de huisartsen die uitsluitend poh-s inzetten voor ketenzorg hebben geen probleem. Hoe meer poh-s des te groter het probleem. Uiteraard zegt ZK dat er geen bezuiniging is. Het budget voor de huisarts zal wel worden uitgegeven. ( hoewel ik geen idee heb wie dat controleert; hoe weten zorgverzekeraars van elkaar hoeveel ze uitgegeven hebben aan de huisartsen zorg ) Toename van budget gaat volledig op aan vergrijzing en juiste zorg op juiste plek. Lees dure ziekenhuiszorg bij de huisarts en poh-s. Uiteraard is zelf declareren door poh-s te doen als er een marktconform tarief zou zijn of de basisvergoeding hoger zou zijn. Noch de huisartsen noch de LHV wil deze verandering. ZK misbruikt de wensen uit het veld. Dit beleid heeft enorme productieprikkel voor de huisarts. En dat willen we met zijn allen nu juist niet

 6. Het zijn er maar 45, omdat ze tot 10 januari de post niet openen. Daarna zijn er 1500 boze huisartsen en praktijkondersteuners.

 7. toch bijzonder dat een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland niet verder kan tellen dan 45. misschien is het tijd voor een mmse voor zilveren kruis?

 8. Als het geen bezuiniging zou zijn, wat het gewoon wel is, wat maakt dan dat ZK het niet terugdraait als werkelijk alle huisartsen daarom vragen en er tegen zijn? Dat het maar om 45 praktijken zou gaan is apert onjuist. Wat ik zo meer nog kwalijker vind is dat dit achter onze ruggen om door ZK bedacht is terwijl we al ruim 20 maanden dag en nacht aan het werk zijn om de extra werkdruk en ellende wat corona teweeg brengt op te vangen, waarvan het eerste jaar onbeschermd zonder vaccinatie. Alle huisartsen stonden en staan er voor hun patiënten en wat doet ZK? Keihard bezuinigen. Dit voelt niet als waardering voor keihard werkende zorgprofessionals.

 9. Budget neutraal komt zeker niet uit de rekentool! Onze praktijk moet per uur 60 minuten extra declarabele consulten gaan doen en 4 visites extra per dag om budget neutraal te blijven. De agenda van onze POH zijn nu al overvol. Dus tijd is er (bijna) niet voor declarabele consulten.
  ZK zet in op preventie; juist de POHs is hier goed in, ziet patiënten met chronische ziekten frequent, kent onze patiënten, herkent en handelt als er meer zorg nodig is. Adviseert onze chronische patiënten mbt gezonde voeding, bewegen, stoppen met roken. Overleg met huisarts en andere eerstelijns zorgverleners om patiënten juist uit de 2de lijn te houden. De verkapte bezuiniging druist in tegen het preventieve karakter van ZK!

 10. Me bij alle bovengenoemde reacties aansluitend, nog dit:
  Ik heb deelgenomen aan zo’n door Zilveren Kruis genoemd ‘kernregio uitleg’ over de verkapte bezuiniging. Hier werd vooral duidelijk uitgelegd dat we als praktijkhouders maar creatief moesten zijn om het bevestigde ontstane financiële gat op te vullen.. of we konden wat meer MMSE’s inplannen, die leveren immers iets meer op, schande.

 11. ZK heeft geen goed inzicht in de werkzaamheden van de POH, zeker als het gaat om de meer dan 15% niet declareerbare tijd. Als we ons werkelijk aan de voorgeschreven minuten gaan houden, zal dit de kwaliteit van zorg zeker negatief beïnvloeden. Ook voorzie ik hierdoor meer verwijzingen naar de 2e lijn. ZK zorgt met dit signaal voor grote onderwaardering van de POH

  1. Je slaat de spijker op zijn kop. Ze hebben geen idee wat we doen of willen het niet weten. Money counts…

 12. Wat een schoffering voor onze POH’s die hun ziel en zaligheid stoppen in dit vaak om de kwetsbaren in onze samenleving nog een beetje op de rit te houden. Voor ZK is alleen geld belangrijk, dus je huisbezoek bij een kwetsbare oudere moet incl administratie in 20 minuten en hup door naar de volgende, ja dûh…. Ik ben er zo klaar mee om ieder jaar weer te tekenen bij het Zilveren Kruisje….

 13. Met mijn duimen vastgebonden in de duimschroeven, wordt ik gewongen om het mij aangeboden contrakt te tekenen (nb: niet tekenen betekent namelijk dat de huisartsenpraktijk practisch niets meer kan declareren). Dus….., veel keus is er niet
  Ik mag 4 getallen in de nieuwe rekenmodule invullen (de oude een stuk of 12), en dan verschijnt mijn bedrag dat ik per kwartaal mag declareren via de niet-ketenzorg-route: nul. Daarmee wordt 1 financiele pijler waarmee ik onze belangrijke POHs betaalde weggekapt, en mag zij haar salaris (deze pijler) van de Zilveren Kruid zelf gaan verdienen; maar dat lukt nooit, al zou ze AL haar uren (die de rekentabel ook ophoest) kunnen declareren (wat niet kan, want ze is uber-druk met haar kerntaak: keyenzorg.
  Leg mij uit, hoe dit dan ooit budget-neutraal kan zijn!

 14. Wat is de visie van ZN/ZK? Het lijkt me toch dat ze in hun positie een verantwoordelijkheid hebben in het betaalbaar en met name ook beschikbaar houden van zorg… Ketenzorg / substitutie / JZOJP is structurele verplaatsing van zorg waar structurele financiering van personeel en middelen voor dient te zijn.

 15. Het zou toch normaal moeten zijn dat de zorg verzekeraar Vooraf! overlegt met de beroepsgroep, en dan pas zijn ideeën vormt en eventuele wijzigingen voorstelt, in faire samenspraak. We horen toch naast elkaar te staan in plaats van tegenover. Het gaat ons toch allemaal om goede en betaalbare zorg voor de patiënten.

 16. Net de service en bereikbaarheid bestudeerd. Voor 16.000 euro ( 9500 ptn ) mag ik 43 weken per jaar 8 uur spreekuur doen op zaterdag. Echter wel tegen het normale tarief. Uitgaande van 4patienten per uur levert dat 90 euro per uur op. Daar moet dan de praktijk van open de assistente van betaald worden en ik iets aan verdienen. Sommige keuzes zijn makkelijk

 17. Ik vind de reacties erg grappig,de huisartsen zien hun inkomen dalen en dat is hun eigen schuld.De huisarts schuift de zorg,die zij eerst zelf deden,door naar een POH,zodat zij meer patienten kunnen aannemen,dus meer inkomen. Voor de patient veranderd er weinig tot niets er is dus geen meerwaarde aan een POH-er,Ik zou als ZK helemaal geen betaling meer doen aan POH-ers,De huisarts kan toch wel creatief boekhouden? De POH komt tenlaste van de praktijk,dus moet je een overweging maken,leverd het meer hebben van patienten op tegen de kosten van een POH?
  JA dan doen,NEE dan patienten stop en geen POH.
  Je kan altijd nog patienten door verwijzen naar de Ziekenhuizen,die budgetteren anders.

  1. Dit klopt niet. De POH-S is er jaren terug bijgekomen, om chronische zorg uit het ziekenhuis over te nemen. Dit is heel goed gelukt. In de loop van de tijd was er ook vraag aar preventieve activiteiten als hulp bij stoppen met roken en life-style gesprekken, en vanwege de toegenomen complexiteit van de zorg behoefte aan zorgcoordinatie.
   Allemaal geen taken van de huisarts.

 18. Budget Neutraal?
  Klopt, Als de poh som met 100 % efficiëntie werkt. Covid vertragingen niet worden meegeteld, 0% directe ziekte verzuim heeft en 0% (quarantaine ivm corona in gezin) indirect ziekte verzuim heeft.
  Kan ZK een paar Cyborg poh’s richting onze praktijk sturen?

 19. Ik denk, dat er een totaal gebrek aan inzicht is of getoond wordt wat er allemaal in de huisartsenpraktijk wordt opgevangen en hoeveel tijdverslindend werk dat is. Voor complexe zorg , ziekenhuis verplaatste zorg, verpleeghuis verplaatste zorg , GGZ verplaatste zorg , thuiszorg verplaatste zorg zijn de huisartsen en hun poh en assistenten uren per patient extra kwijt.
  Het rekensommetje van Zilveren Kruis schittert van eenvoud , maar gaat volledig mank aan inzicht in de zorg, in de reele weergave van de markt en compassie voor de patient en de zorgverleners.
  Ook macrokader klopt niet. Waar dacht Zilveren Kruis zo goedkoop een POH te vinden € 80.799 per jaar / 1 FTE?
  Is Zilveren Kruis wel goed georienteerd ? Even een rekenhulp voor Zilveren Kruis . Een POH kost de huisarts een slordige € 55,- per uur, toch zo’n € 105000 per jaar , al gauw € 25000,- hoger in vergelijking wat Zilveren Kruis voorschotelt. Je mag al in je handjes krijpen als je POH en Assistenten vindt en vaak werkzaam als ZZP of in dienst van een zorggroep betaal je de hoofdprijs. Dan wil Zilveren Kruis de Zilvervloot binnenhalen, door slechts 20 minuten maximaal ( = € 20,00 per patient ) te willen betalen voor consulten en visites , die doorgaans 40-60 minuten minimaal duren en bij complexe zorg een veelvoud daarvan en niets meer te willen betalen aan de gigantische tijdsinvestering, die er nodig is om de juiste zorg te vinden voor onze kwetsbare medemens ( wat het is een wegblaasbaar schijntje wat Zilveren Kruis daaraan kwijt wil per jaar)

Comments are closed.