Community Abonneren
×

Het lijden van kinderen en jongeren is politiek

“In onze samenleving zijn we geneigd bij kinderen en jongeren afwijkingen van de norm te problematiseren”, zegt Associate lector Bert Wienen, “te medicaliseren dus.” Daarmee leggen we de schuld bij henzelf. ‘Jij kunt er ook niets aan doen, want je bent ziek. De gemeenteraadsleden voor zorg en welzijn en voor onderwijs die na de verkiezingen van maart aantreden, hebben een opdracht: de omgang met lijden politiseren.

PREMIUM

Het hele artikel lezen?
Login om het hele artikel te lezen

Geen account? abonneer gratis!

Abonneren

  1. Een verhaal, dat duidelijk maakt waar de spotlights op gericht moeten zijn anno nu! Werk aan de winkel en weet dat er zeer binnenkort verkiezingen zijn. Ook op gemeentelijk niveau kan het verschil gemaakt worden voor ‘de jeugd van tegenwoordig ‘!

  2. Mooie insteek. Dat er meer moet geïnvesteerd worden in onderwijs is zo klaar als een klontje. Ben benieuwd naar de oplossingen. Iets constateren is één ding, maar komen met een structurele oplossing een tweede.
    Geef de leerkracht weer zijn aanzien en autonomie terug in de klas. En waardeer het onderwijs in zijn vele facetten. Ik denk dat dit het beroep weer aantrekkelijk maakt voor de nieuwe generatie.

  3. Mooi pleidooi Bert! Helemaal eens. Ik raak er zelf steeds meer van overtuigd dat de sleutel voor de-medicalisering en ‘gewoon’ passend onderwijs in de basis ligt in het realiseren van diversiteit binnen schoolteams, de mate waarin verschillen tussen mensen (teamleden én kinderen) positief worden gewaardeerd in het team en de mate waarin sprake is van samenwerking en dialoog tussen deze van elkaar verschillende teamleden gericht op de brede ontwikkeling van kinderen.

Comments are closed.