Community Abonneren
×

Jan Joost Meijs

Terug naar de congrespagina

Jan Joost Meijs is voorzitter van het Landelijk kennisnetwerk Welzijn op Recept. 

In die rol probeert Jan Joost samen met zijn collega Miriam Heijnders om samen met het praktijkveld Welzijn op Recept zo door te ontwikkelen en borgen dat het in 2025 onderdeel is geworden van de dagelijkse praktijk van zorg en welzijn in heel Nederland. 

Van eerste idee in Nieuwegein in 2011 wordt Welzijn op Recept op dit moment in meer dan 110 gemeenten uitgevoerd en worden Jan Joost en Miriam wekelijks gebeld door erstelijnszorgverleners, welzijnsorganisaties en/of gemeenten die ook willen starten met Welzijn op Recept. 

Trouw blijven aan het principe om te werken als “kennisnetwerk” en niet een “landelijk kennisinstituut” is wel een hele uitdaging vooral in de samenwerking met alle partner- en belangenorganisaties die vaak monodisciplinair zijn en (alleen) hun eigen belang behartigen. Jan Joost en Miriam gaan op alle niveau’s graag en veel het gesprek hierover aan. 

Jan Joost is van huis uit tropenarts met tropenervaring in Kenia, Zambia en Nepal. Hier heeft hij het nut en de noodzaak van wijk- en populatiegericht denken en werken (community based care) ervaren en de waarde van onderwijs, water, sanitatie, voeding, financiele zekerheid en een dak boven je hoofd en bovenal een gemeenschap die elkaar steunt voor de gezondheid van de populatie en haar inwoners. 

Terug in Nederland is Jan Joost ruim 18 jaar directeur geweest van gezondheidscentrum de Roerdomp in Nieuwegein waar hij samen met de professionals en collega organisaties een aantal ontwikkelingen zowel in de zorg als domein overstijgend heeft gestart. Welzijn en Bewegen op Recept zijn hier voorbeelden van. 

Jan Joost is verder 2 jaar projectleider positieve gezondheid bij de gemeente Nieuwegein geweest en geeft op dit moment 1 dag les aan de huisartsenopleiding in Leiden over onder meer Welzijn op Recept.