Community Abonneren
×

Programma dag 2 Eerstelijns Congres 2021

Programma online dag 2 
De eerste lijn en het sociaal domein

Ochtendprogramma met onderstaande sprekers onder leiding van dagvoorzitter Piet-Hein Peeters 

Opening door Piet- Hein Peeters met Anouchka van Miltenburg

Jane Murray Cramm – Persoonsgerichte zorg voor patiënten met multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk

Jane Murray Cramm

“Welzijn is méér dan gezondheid en klinische uitkomsten”, zegt Jane Murray Cramm. “Het gaat ook om iemands mentale en sociale welzijn.” “De focus van zorgstelsels is nog steeds veel te beperkt. Om echt aan de behoeften van patiënten te voldoen, is een focus op algemeen welzijn nodig, breder dan alleen gezondheid en klinische uitkomsten.” In het persbericht over haar benoeming tot hoogleraar aan Erasmus School of Health Policy & Management wond Jane Murray Cramm er geen doekjes om. Zij gaat onderzoek coördineren en verrichten met onder meer als doel in 2026 de zorg praktische verbeterpunten aan te reiken. Studies worden opgezet in de eerstelijnsgezondheidszorg, langdurige zorg en ziekenhuizen. De aandacht gaat vooral uit naar kwetsbare groepen: bijvoorbeeld mensen met dementie, obesitas of een verstandelijke beperking, chronisch zieken en patiënten met multimorbiditeit. Haar verhaal sluit heel mooi aan bij het essay van Jet Bussemaker! En met Sven de Langen, wethouder en spreker, zal ze zeker ook het gesprek voeren over de rol die het sociaal domein hierin speelt!

Sven de Langen – De weg naar preventie moet geasfalteerd!

Dirk Jan van den Berg– Blijvend verzekerd van goede zorg

Dirk Jan van den Berg

De zorgverzekeraars presenteerden een duidelijke visie op een toekomstbestendige zorg, maar de inkt was nog niet droog of de coronacrisis diende zich aan. De hieruit opgedane kennis leidde tot de agenda Blijvend verzekerd van goede zorg, als handreiking voor het nieuwe kabinet.

Rondetafelgesprek onder leiding van Piet-Hein Peeters 

Lunchpauze 

Tijdens het middagprogramma kun je vijf interactieve workshops volgen die aansluiten op het thema de eerste lijn op de eerste rang!

Workshop 1: Jan Galesloot & Cheverny Knoope

Jan Galesloot
Cheverny Knoope

POH–F in de huisartsenpraktijk 

“Dokter ik slaap de laatste tijd zo slecht.” Doorvragen waardoor dit komt leidt – zeker in achterstandswijken in de grote steden – maar al te vaak tot het antwoord: geldproblemen. Geen medisch probleem, maar wel iets waarvoor een poh-financiën gericht tijd kan nemen om zo’n patiënt gerichtere hulp te bieden dan een slaappil. In huisartsenland ontstond na het interview met Jan in De Eerstelijns veel discussie of dit nou wel taken zijn die thuishoren in een huisartsenpraktijk. Want de gemeente is niet eens partner in crime geweest; het initiatief wordt gedragen door 2 samenwerkingspartijen. Interessant dus ook voor het sociaal domein. Want het verhaal van Jan Galesloot bewijst dus dat je niet overal voor aan de lat hoeft te staan in het sociaal domein als gemeente. 1 ding is zeker: de patiënten zijn heel tevreden; de spreekuren zitten vol en de huisarts wordt ontlast. Dus zeg het maar, gaan we dit soort initiatieven vaker zien? Jan en Cheverny gaan graag in gesprek met de deelnemers van het congres.

Workshop 2: Jan Joost Meijs 

Welzijn- of verhuizen op recept 

Welzijn op Recept. Als bedenker van Welzijn op Recept ziet huisarts Jan Joost Meijs al jaren hoe waardevol samenwerking tussen huisarts en sociaal domein kan zijn. En ook Paul Blokhuis is een ware ambassadeur van Welzijn op Recept. De staatssecretaris is te spreken over de eerste resultaten van een onderzoek naar de resultaten van Welzijn op Recept. Zo vertelde hij in een interview met De Eerstelijns: Welzijn op Recept wordt nu al aangeboden in 83 gemeenten, en ik wil graag dat dat er meer worden. Het mooie is dat gemeenten die dit ook willen gaan aanbieden, niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Zij kunnen leren van de ervaringen van de gemeenten die hen zijn voorgegaan.”

Maar gemeenten en zorgverzekeraars moeten wel op alle niveaus hun rol willen pakken om de voordelen hiervan te benutten. Want als regionale verschillen bestaan, ligt ‘verhuizen op recept’ op de loer. Jan Joost neemt de eerstelijnszorg en het sociaal domein mee in de do’s en don’ts!

Workshop 3: Marcel Kerkhoven  

Marcel Kerkhoven

Een gezondere samenleving door middel van inwonersparticipatie – sociale innovatie en actieonderzoek – insteek, uitkomsten en handvatten voor lokale toepassing

Wat gebeurt en verandert er in mijn werkomgeving als huisarts? Door dit in kaart te brengen, ontstaat een beeld van de wijk en kunnen gerichte acties worden ingezet waarin ook de bewoners van die wijk hun rol pakken om zichzelf en elkaar gezond te houden.

Workshop 4: Mark Bruin, Wolters Kluwer

Mark Bruin

Gegevensuitwisseling tussen gemeenten en zorgprofessionals na invoeren van de Wams (wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein)

Wie kent de Wams, de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein? Deze wet creëert ruimte om domein overstijgend gegevens uit te wisselen. Voor gemeenten en professionals krijgt hiermee een integrale aanpak van problemen in het sociaal domein een heel praktisch handvat.

Workshop 5: Marije van den Berg 

Marije van den Berg

Stoppen is afleren 

Het klinkt zo logisch om te stoppen met dingen die niet werken, maar toch doen we dit vaak niet. Deze workshop leert je om het heel gericht – en zonder de botte bijl – wél te doen, en dus ruimte te creëren voor waardevolle vernieuwing.

Plenaire afronding door dagvoorzitter Piet-Hein Peeters

Investering

Beide dagen, inclusief lunch : €500,-
Dag 1, inclusief lunch – 3 juni 2021 : €275,- 
Dag 2, inclusief lunch – 4 juni 2021 : €275,- 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.