Community Abonneren
×

HARTKLOPPINGEN? CHECK JEZELF BIJ DE HUISARTS

Hartkloppingen? Dan is het wel zo prettig om te weten wat er aan de hand is. Hoe kom je hierachter? En kun je ook met minder wachttijd een betrouwbare diagnose krijgen?
Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis in Nederland en komt vaak voor bij mensen van 60 jaar en ouder. Je hebt last van een onregelmatige, en vaak te hoge, hartslag. Ook kan je duizeligheid en kortademigheid ervaren. Boezemfibrilleren kan onschuldig zijn, maar soms is er meer aan de hand.

Een snelle diagnose is dan ook wel zo prettig. Huisarts René Bloem vertelt over zijn ervaringen in de huisartspraktijk: “Over het algemeen kan ik bij patiënten met hartkloppingen snel interpreteren wat er aan de hand is. Maar als het onduidelijker is, bijvoorbeeld als de patiënt bij mij in de praktijk geen klachten heeft, dan moeten we langere tijd gaan monitoren. Ook als de patiënt erg ongerust is, is het goed om verder onderzoek te doen om de zorgen weg te kunnen nemen”.

HARTRITMEDIAGNOSTIEK ZONDER WACHTTIJD
Maar hoe kom je erachter wat er precies aan de hand is? De digitale hartritmediagnostiek van Ksyos – die werkt via een holter ECG voorkomt in veel gevallen onnodige bezoekjes aan de cardioloog. Huisarts René Bloem: “De assistente stelt de holter in bij de patiënt door de elektroden op de borst aan te brengen. Het hartritme wordt geobserveerd over een periode van 24, 48 of 72 uur. Hierna komt de patiënt weer terug in de praktijk en worden de resultaten beoordeeld door een cardioloog op afstand”, aldus huisarts René Bloem. “Ook heel klantvriendelijk is de mogelijkheid om de holter op te laten sturen naar de patiënt thuis,
dan is zelfs een bezoek aan de praktijk niet nodig.”.

PATIËNT STAAT CENTRAAL
Een holter ECG geeft een snelle en betrouwbare diagnose als er wél iets mis is. Nog een ander groot voordeel: de patiënt staat centraal, én de huisarts houdt de regie. “Patiënten zijn bijna unaniem positief. Ze vinden het super dat ze er niet voor naar het ziekenhuis hoeven en dat ze zo snel duidelijkheid hebben. Dat maakt het direct ook voor de huisarts erg prettig.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *