Community Abonneren
×

‘Ook ouderen willen van betekenis zijn’

Wat is jouw meest urgente agendapunt voor de eerstelijns gezondheidszorg als je na de zomervakantie weer aan het werk gaat, ouderencoach welzijn Capelle Esther Schouten?

“Mijn wens is dat de huisartsen een positieve verandering bij hun seniore patiëntenpopulatie signaleren door onze samenwerking. In ons project ‘Mijn positieve gezondheid’ wil ik functioneren als de rits tussen zorg en welzijn voor de ouderen in onze gemeente. Huisartsen krijgen met regelmaat ouderen in de spreekkamer met gezondheidsklachten. Doordat ouderen op leeftijd te maken krijgen met verlies, overlijden, mantelzorg verlenen bij hun partner, verlies van vrienden et cetera, kunnen zij immobiel worden, vereenzamen en in sociaal isolement raken. De huisarts of praktijkondersteuner kan de patiënt vervolgens bij mij aanmelden. Ik ga dan op huisbezoek om samen met de patiënt naar diens wens en behoefte op zoek te gaan, naar meer zingeving in het leven. 

Het is belangrijk dat óók ouderen zich van waarde blijven voelen in onze maatschappij. Voor de een kan die waarde zitten in zich aansluiten bij een inloopgroep voor samen koken en eten, voor een ander in taalcoach worden voor een Syrische vluchteling. Ik heb een verpleegkundige achtergrond en spreek de taal van de huisarts en praktijkondersteuner, maar ik heb ook een achtergrond in welzijn en buurtwerk en weet ook hoe ik mensen bij elkaar kan brengen. Doordat ik kan rekenen op een goede samenwerking met de coördinator vrijwilligerswerk, mantelzorg, buurtcoaches en externe samenwerkingspartners lukt het vrijwel altijd. En het is prachtig om mensen bij elkaar te brengen, iets van elkaar te laten leren en zo weer het gevoel te geven dat ze betekenisvol zijn.”